Догляд за скляною душовою кабіною

Чем и как мыть душевую кабину?

Чим і як мити душову кабіну?

В наш час, мабуть, у кожного в будинку є душова кабіна. Вона набагато практичніша і зручніша, ніж громіздкі ванни старого зразка. Дуже часто встановлення душової кабіни допомагає заощадити досить багато місця в санвузлах, особливо в невеликих квартирах, де це часто необхідно. Недоліком же є більш складне прибирання в порівнянні з ванною.

Як і будь-яка сантехніка, душова кабінка потребує ретельного догляду, оскільки вона має прозорі стінки. Однією з основних проблем для сантехніки та душових є жорсткість води. Чим жорсткіша вода, тим швидше з'явиться небажаний наліт, який може з часом зіпсує зовнішній вигляд виробу.

Як правильно доглядати за душовою кабіною

Щоб вона прослужила вам довго і мала привабливий вигляд, які миючі засоби потрібно використовувати, а які можуть зіпсувати її вигляд, ми розглянемо в цій статті. Розберемо всі нюанси проведення щоденної і генеральної чистки.

Регулярний догляд за склом

Під час регулярного догляду, прибирання потрібно проводити щодня, дотримуючись не складних правил:

  • Після прийняття душу, сполосніть усі внутрішні стінки душової кабінки гарячою і холодною водою;

  • Якщо помітили мильний наліт, скористайтеся м'якою мочалкою з невеликою кількістю мильного розчину для миття посуду, для його усунення;

  • Щоб позбавиться від патьоків, необхідно протерти сухою м'якою ганчіркою всі стінки.

Генеральне прибирання душової

При проведенні генеральної чистки душовою, як правило, починають мити спочатку скляні стінки душової та двері. Для миття скляних душових зазвичай використовують засоби трьох видів: крем, паста або розпилювач. Для усунення бруду на проблемне місце наносять шар миючого засобу і протягом деякого часу просто витирають скляні стінки душової м'якою ганчіркою, оскільки будь-яка жорстка або металева тканина може подряпати скляну поверхню.

Нюанси догляду за матовим склом

В душових кабінках також використовують матове скло. Головна відмінність цього виду скла в тому, що в результаті його виготовлення отримують шорсткий напівпрозорий малюнок. Матування скла відбувається за допомогою обробки пескоструєм, що дозволяє, за допомогою струменя піску під тиском, створювати на виробі різні складні малюнки. Однак, у такого стильного і красивого матеріалу присутній один недолік він швидко забруднюється. Миття матового скла трохи відрізняється від звичайного скла, тим, що його зовнішня поверхня має матовий шар, тому будь-який, навіть найдрібніший абразивний засіб може пошкодити зовнішній вид матеріалу.

Народні засоби для скляних конструкцій

Існують деякі недорогі засоби, але при цьому абсолютно нешкідливі для скляних виробів:

  • Нашатирний спирт;

  • На 5 літрів води всього 1 чайну ложку спирту. Але не використовуйте сильно концентрований розчин.

  • Оцет 9%;

  • Розводимо в співвідношенні 1 столова ложка оцту на 150 мл води. Якщо не дуже добре відмиває серйозні забруднення, то можна використовувати засіб для миття посуду.

  • Сода;

  • Як ви знаєте, сода добре видаляє плями жиру. Як в попередніх випадках соду потрібно розвести у воді в пропорції як з оцтом, оскільки сода у вигляді порошку може сильно подряпати скляну поверхню.

  • Лимонна кислота або сік лимона;

  • У випадку з лимонним соком, все досить просто. Сік лимона потрібно розвести в половині склянки води, перемішати і перелити отримане засіб в пляшку з пульверизатором. Після цього необхідно рівномірно нанести засіб на забруднену поверхню і після 10-15 хвилин, залишається змити засіб холодною водою і протерти насухо. Очищення за допомогою лимонної кислоти відбувається точно так, тільки в склянці з водою потрібно розвести один пакетик кислоти і добре розмішати.

Правильні засоби для догляду за душовою

Найбільш популярними є аерозольні миючі засоби, оскільки вони прості у використанні. Потрібно нанести на поверхню даний засіб і через деякий час просто змити засіб водою і протерти будь-м'якою тканиною насухо.

У складі деяких миючих засобів присутні такі інгредієнти, які можуть порушити початковий вигляд виробу і подряпати його поверхню. Такими шкідливими добавками є: формальдегід, органічні розчинники, фарбувальні пігменти, луги і кислоти, а також порошкоподібні речовини. Ніколи не використовуйте пральні та дезінфікуючі засоби, що містять хлор.

Хорошим засобом також є будь-яка гідрофобна рідина. Саме після обробки поверхні гідрофобною рідиною, бруд і пил набагато менше прилипає до скла. Завдяки нанесенню такого засобу на поверхню скла, утворюється функціональний шар. Гідрофобна рідина підходить для будь-якого виду скла, оскільки вона повторює повністю структуру поверхні.

Очищення металевої фурнітури

Крім скляних елементів душової, фурнітура також потребує очищення. Вироби з нержавіючої сталі вимагають мінімального догляду. Металева фурнітура часто покривається нальотом, але для його усунення застосовувати грубі абразивні засоби не можна, оскільки вони подряпають виріб. Зазвичай достатньо обробити поверхню нешкідливим миючим засобом і після змити водою. Металевою фурнітурою потрібно користуватися, як і скляними поверхнями - протирати і мити деталі м'якою ганчіркою або тканиною з мікро фібри, з використанням гелю або інших миючих засобів для душових кабін. Очищення слід проводити у напрямку ліній шліфування виробів. Також слід уникнути контакту фурнітури з нержавіючої сталі з уже іржавими виробами зі звичайного металу.

Інструменти для чищення душових кабін і фурнітури

Ідеально для очищення скла підійде гумовий скребок. Він чимось нагадує швабру, оскільки складається з насадки і самого скребка з м'якої гуми. За допомогою скребка на скло наносять шар миючого засобу, після чого брудна вода і розлучення прибираються верхньої гумовою частиною скребка. Це значно скоротить час збирання і ваші сили. Також ідеально для очищення скляної душової кабінки підійде поролонова губка. Верхній шар губки сприяє рясному піноутворення, а другий, абразивний шар, дозволить усунути застаріле забруднення.

Оскільки в душі завжди волого, то на поверхні, під швах і з'єднаннях з часом може утворитися чорна цвіль. Для її усунення підійде звичайна зубна щітка, яка зможе дістати в важкодоступні місця. Після усунення цвілі, слід обробити всі ділянки антибактеріальним засобом.

Підведемо підсумки:

  • Завжди намагайтеся обполіскувати душову кабінку, щоб уникнути утворення розводів і цвілі;

  • По можливості протирайте скляні стінки душової насухо;

  • Не використовуйте металеві та інші жорсткі інструменти, для очищення фурнітури і скла;

  • Як мінімум раз на місяць проводите генеральне очищення душової;

  • Після прийняття душа не закривайте щільно дверцята душової кабіни, щоб зайва волога могла швидше випарується;